skip to Main Content

Neptunus met drietand op de fraaie toren.
Het Stadhuismuseum vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving.

logo-stadhuismuseum
/// HOOGTEPUNTEN ///
Onbekende Vervaardiger, Spanje, Circa 1500. Aardewerk, H 15 B 15 Cm.

Tegel uit Andalusië

Tussen Zierikzee en Zuid-Spanje moeten ooit nauwe banden hebben bestaan.
 In de kathedraal van Sevilla hangt een prachtig altaarstuk van de Zierikzeese schilder Ferdinand Sturm alias Hernando de Esturmio.
 Hij schilderde het tussen 1553 en 1555. Ook in diverse kerken in de omgeving hangen werken van hem. Omgekeerd kwamen Sevilliaanse kunstvoorwerpen in Zierikzee terecht.

Deze Spaans-Moorse wandtegel sierde ooit het huis 
De Groote Mossel in Zierikzee. Dit pand, omstreeks 1500 gebouwd in opdracht van Jacob Corneliszoon de Huybert, was een van de fraaiste huizen van de stad. De bouwheer was reder en koopman. In 1506 voeren Filips de Schone en Johanna van Castilië op zijn schip vanuit Zeeland naar Spanje. In 1540 logeerde keizer Karel V een paar dagen in het huis. De Groote Mossel is in 1939 afgebroken. Een aantal wandtegels is toen gered en terechtgekomen in het museum.

Mogelijk is deze tegel gebakken in Triana, de voorstad van Sevilla. Het is een zogenaamde cuencategel: de afbeelding is in de klei gestempeld met een matrijs. Daardoor ontstonden verdiepte velden waarin glazuur kon worden aangebracht. De opstaande randjes tussen de velden verhinderden dat tijdens het bakken de kleuren in elkaar overliepen. Elders in Zeeland – in West-Souburg, Sluis en Middelburg – is bij archeologische opgravingen eveneens Spaans-Moors aardewerk uit de periode rond 1500 gevonden.

stadhuismuseum

Rijke historie, ook in het gebouw. Als één van de 568 monumenten van Zierikzee zijn we trots op ons Stadhuismuseum.

Een bezoek aan het Gravensteen vergeet je nooit!

Waar vindt u ons?
Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8, Zierikzee
T: (0111) 454 464
stuur een e-mail
Back To Top