Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// DE ZEEUWSE KEUKEN ///

keukenstukken uit de zeventiende eeuw

Een mals stuk rundvlees met een dikke vetlaag, dat zal menig mens doen watertanden. Ook in Zeeland werd veel rundvlees gegeten. Vijfhonderd jaar lang werd het verkocht in het oudste gedeelte van het Stadhuismuseum, de Vleeshal.

Een tijd van overvloed

De Gouden Eeuw was een tijd van overvloed in de Republiek der Verenigde Nederlanden.Dat is goed te zien aan de rijk gevulde tafels op deze keukenstukken uit de zeventiende eeuw. Het keukenstuk was vooral in de eerste helft van de zeventiende eeuw populair. Schilders toonden hun bekwaamheid met lastige composities en veel gebruik van perspectief. Het was de kunst om het eten én de mensen zo echt mogelijk te laten lijken. Hoe groter de illusie, hoe beter het werk.

De toeschouwer werd verleid door het eten en vermaakt door verborgen betekenissen. Regelmatig zaten er grappige verwijzingen in naar een beroemde klucht of een bekend lied. Dubbelzinnigheid was het toverwoord. Maakt de keukenmeid gewoon de vis schoon, of bedoelt ze er iets anders mee? Wiens keuken is te zien op een schilderij en voor wie zijn de werken bestemd? Het getoonde eten kan soms het antwoord geven.

Keukenstukken

In deze kleine tentoonstelling waar twee werken gemaakt door Floris van Schooten (ca. 1585-1656) uit Haarlem en Cornelis Eversdijk (1583-1649) uit Goes. Deze tentoonstelling is aangevuld met bodemvondsten uit de 17e eeuw. Deze stukken zijn in bruikleen van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.

De Zeeuwse Keuken
De Zeeuwse Keuken
De Zeeuwse Keuken
Back To Top