skip to Main Content
Menu

volg ons op facebook|twitter|instagram

Bekijk het menu  

Neptunus met drietand op de fraaie toren.
Het Stadhuismuseum vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving.

/// VERHALEN ///

Prinses Marianne

Op 8 mei 1816 vertrok het Engelse stoomschip Defiance uit Margate en arriveerde diezelfde dag nog in Veere om kolen in te slaan. Het was het eerste stoomschip in Nederland ooit. Op 22 mei 2016, 200 jaar later, kwam de kolencoaster Vic96 naar Nederland.

Defiance en Vic96 in Veere

De Stichting Schotland-Veere claimt terecht dat het eerste stoomschip in Nederland in Veere aankwam. Op 22 mei 2016, 200 jaar later, kwam de kolencoaster Vic96 weer naar Nederland. Voordat de clyde puffer – genoemd naar het puffende geluid dat dit soort schepen maakt – naar Dordrecht voer, deed het Veere en Zierikzee aan. Een goed moment om een vroeg stoomschip dat in de Zeeuwse wateren voer in die eerste periode van de stoomvaart eens naar voren te halen.

Schip101

In het Rijksmuseum bevindt zich een prent van de Defiance, het eerste stoomschip dat ooit Nederland aandeed. Een van de bewonderaars is koning Willem I (1772-1843). Zijn jongste dochter heet Marianne. Naar haar is het stoomraderschip op ons schilderij van Jan van Ouwerkerk genoemd.

Een stoomradarschip in het Stadhuismuseum

Op de diptiek van Jan van Ouwerkerk (1874-1866) die in onze grote expositiezaal hangt, is een vergelijkbaar stoomradarschip afgebeeld: de Prinses Marianne. Dit schip was gebouwd door scheepsbouwmeester Cornelis van Swieten op de werf Hollandia in Amsterdam. Het werd op 7 april 1825 te water gelaten. Jan van Ouwerkerk was een Middelburgse schilder die graag zee- en stroomgezichten maakte.

Schip 104Detail uit de diptiek van Jan van Ouwerkerk. In het midden het stoomradarschip Prinses Marianne.  

schip4

Kolencoaster de Vic96 anno 2016.

Prinses Marianne in beeld

De Prinses Marianne onderhield een lijndienst tussen Rotterdam en Middelburg tussen 1831 en 1859. Ook Veere en Goes zijn in deze dienst soms betrokken. Op het diptiek zie je het schip op de vaarweg van de Oosterschelde naar de Grevelingen. De betreffende vaargeul heet Keeten.

In 1830 vervoert het schip de vrijwilligers van de Schutterij van Middelburg naar België op daar te vechten tegen de opstandelingen. De Belgische revolutie tegen koning Willem I wordt in het najaar van 1830 uitgevochten. Nederland en België zullen dat jaar uit elkaar gaan.

De prinses Marianne is vaker verbeeld. Dezelfde schilder Jan van Ouwerkerk heeft een scheepsportret gemaakt van het stoomjacht. Dit bevindt zich in het maritiem museum in Rotterdam.

wwwopac.ashx

Afbeelding van de Prinses Marianne uit Rotterdam (Collectie Maritiem Museum Rotterdam)

Unknown

Het stoomjacht de Prinses Marianne ligt hier aan de kade van Middelburg. Deze prent is gemaakt door Cornelis Kimmel in 1831
(Collectie Rijksprentenkabinet Amsterdam).

Rijke historie, ook in het gebouw. Als één van de 568 monumenten van Zierikzee zijn we trots op ons Stadhuismuseum.

Een bezoek aan het Gravensteen vergeet je nooit!

Waar vindt u ons?
Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8, Zierikzee
T: (0111) 454 464
stuur een e-mail
Back To Top