skip to Main Content
Menu

volg ons op facebook|twitter|instagram

Bekijk het menu  

Neptunus met drietand op de fraaie toren.
Het Stadhuismuseum vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving.

/// HOOGTEPUNTEN ///

Darinckdelven. Onbekende vervaardiger, circa 1540-1550. Olieverf, hout. H 96 B 264 cm.

Zout uit veen

In heel Zeeland zit zout veen in de ondergrond. In de Middeleeuwen werd dit opgedolven om er zout uit te winnen. De werkwijze stond bekend als darink-delven. Darink is de oude benaming voor zout veen. Het schilderij Darinckdelven uit circa 1540-1550 laat zien hoe het opdelven van zout nabij Zierikzee in zijn werk ging.

In het midden zijn arbeiders bezig veen op te spitten uit de ondergrond van een zandplaat. Een bootje brengt stukken nat veen naar de wal links op het paneel. Daar worden ze gedroogd en vervolgens verbrand. De as wordt in zakken geschept en voor verdere verwerking naar de zoutketen rechts gebracht. Wat daar gebeurt, is door de schilder niet afgebeeld. In de keten werd de as vermengd met zeewater, waarna dit pekelmengsel in grote pannen boven een vuur aan de kook werd gebracht. Na een tijdje kon wit, zuiver zout uit de pannen worden geschept.

Zout was eeuwenlang een van de belangrijkste producten van Zierikzee. De grondstof, het
 zoute veen, zat hier ondiep in de bodem en kon gemakkelijk worden opgedolven. Toch is men daar omstreeks 1500 mee gestopt. Het delven vormde een gevaar voor de dijken en werd om die reden door de overheid verboden. Bovendien bleek het goedkoper grof zeezout uit Frankrijk, Portugal en Spanje te importeren. Voor de Zierikzeese zoutketen bleef er dankzij deze invoer voldoende werk. Ook dit buitenlandse zout werd in de keten geraffineerd tot wit en zuiver zout. Tot circa 1650 stonden er tientallen zoutketen bij Zierikzee. Daarna ging de zoutnijverheid achteruit.

Rijke historie, ook in het gebouw. Als één van de 568 monumenten van Zierikzee zijn we trots op ons Stadhuismuseum.

Een bezoek aan het Gravensteen vergeet je nooit!

Waar vindt u ons?
Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8, Zierikzee
T: (0111) 454 464
stuur een e-mail
Back To Top