Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// Dikke Toren in LEGO ///

Bouw mee aan de Dikke Toren van Zierikzee

Het Stadhuismuseum Zierikzee heeft voor deze zomer een bijzondere activiteit voor de jonge inwoners én bezoekers van Schouwen-Duiveland: de Sint Lievensmonster toren, in de volksmond de Dikke Toren genoemd, van Zierikzee nabouwen in Lego.

De kosten van deelname, inclusief een glaasje limonade, een digitale foto en het certificaat, bedragen € 4,50 per deelnemer. Na een succesvol einde van hun bouwsessie van ongeveer twee uur ontvangen de deelnemers een ‘certificaat van volleerd Lego-bouwmeester’.

Het aantal leerplekken op de bouwplaats is beperkt. Jonge inwoners én bezoekers van Schouwen-Duiveland krijgen voorrang. Vandaar dat reserveren van een plek onder vermelding van leeftijd en contactgegevens wordt aanbevolen. Dit kan uitsluitend via info@stadhuismuseum.nl. Het principe vol = vol wordt gehanteerd.

Het idee voor het nabouwen van dit icoon van Zierikzee komt van Jeroen Struijs (1955) uit Reewijk, die eerder onder andere het stadhuis van Gouda, Veere en van Middelburg in Lego heeft gerealiseerd. Het liefste bouwt hij schepen en oude gebouwen.

Op verzoek van het Stadhuismuseum Zierikzee heeft Struijs eerst geprobeerd het stadhuis van Zierikzee in Lego na te bouwen, maar dat bleek te hoog gegrepen. Op basis van de tekeningen van de Zierikzeese Dikke Toren op zijn huidige hoogte (62 m), maar ook op de hoogte zoals van oorsprong bedoeld (162 m), heeft hij een handleiding gemaakt voor jonge Legobouwers. Als leerling-Legobouwers kunnen zij daarmee aan de slag in het Stadhuismuseum.

De bouw van de toren behorende bij de Sint Lievensmonsterkerk van Zierikzee begint in 1454, waarschijnlijk naar ontwerp van de Mechelse architect, bouwmeester én steenhouwer Andries I Keldermans. De bouw neemt zoveel jaren in beslag dat deze wordt voortgezet onder leiding van zijn zoon Antoon I en kleinzoon Rombout II Keldermans.

Aangenomen wordt dat het werk aan het fundament van de Dikke Toren alleen al zo´n 25 jaar in beslag heeft genomen. De omvang van de voet bedraagt inclusief de steunberen 24,5 bij 24,5 m. Ter vergelijking: de voet van de hoogste kerktoren van Nederland, de Domtoren in Utrecht (112,5 m hoog), is 19,5 bij 19,5 meter groot.

De echte toren bestaat uit enkele miljoenen bakstenen, afkomstig uit onder andere de omgeving van Dordrecht, Rotterdam en Gouda. De buitenkant van de toren is bekleed met luxe en dus duur natuursteen. De kleine witte blokken van zandhoudende kalksteen komen uit de streek ten noorden en oosten van Brussel. Deze steen wordt Brabantse witte arduin genoemd.

Omstreeks 1510 is de bouw gestaakt. Vroeger werd aangenomen dat het geld voor de verdere bouw op was. Tegenwoordig nemen we aan dat het geld dat binnen Zierikzee beschikbaar was is aangewend voor de bouw van het Stadhuis. De toren is nooit op zijn bedoelde hoogte van 162 meter afgebouwd.

Met het project van het Stadhuismuseum, dat tot stand is gekomen is samenwerking met Intertoys Zierikzee en WLB Joannaplantsoen Bloksjop in Goes, heeft Zierikzee nu toch de kans op een hele Dikke Toren, maar dan wel op schaal.

De hele Dikke Toren kan vanzelfsprekend niet in een middag in Lego worden nagebouwd. Vandaar dat deelnemers de gelegenheid krijgen mee te bouwen aan onderdelen van hele toren met behulp van ruim 10.000 legosteentjes op schaal.

De bouwsessies met Lego zijn in het Stadhuismuseum Zierikzee vanaf woensdag 22 juli tot eind augustus 2020 op doordeweekse dagen van 11:00-13:00 u en van 14:00- 16:00 u.

Hoewel de maximumleeftijd voor deelname is gesteld op 113 jaar oud, zijn de bouwsessies vooral bedoeld voor de jonge inwoners én bezoekers van Schouwen-Duiveland.

Dit bijzondere project in het Stadhuismuseum is gerealiseerd in samenwerking met

   

Back To Top