Determinatie dag zilveren boeksloten en boekbeslagen

Zaterdag 3 maart 2018 is het een beetje ‘Tussen Kunst en kitsch’ in het Stadhuismuseum Zierikzee: Bernard van Noordwijk is van 14.00 – 16.00 uur aanwezig om boeksloten en boekbeslagen te determineren. Heeft u een klein kerkboek of een missaaltje (geen grote statenbijbels) met gouden of zilveren sloten of beslag waar u meer over wilt weten? Kom langs! Van Noordwijk is een autoriteit op dit gebied. Een deel van zijn collectie (kerk)boeken met zilver en goud is op dit moment te zien in de tentoonstelling Zilver van kaft tot kaft.

Bernard van Noordwijk
Bernard van Noordwijk (Rotterdam, 1 juni 1934) bouwt sinds 1965 samen met zijn echtgenote aan de Van Noordwijk Collectie: antieke boekjes met zilveren en gouden sloten en beslag. Van Noordwijk heeft zich ten doel gesteld om zijn kennis over ornamentiek, oorsprong en functie van het zilver- en goudwerk te delen met musea, universiteiten en bibliotheken. Eerder is hij een langdurige samenwerking aangegaan met de Vrije Universiteit en het Bijbels Museum, beide te Amsterdam, waar een aantal van zijn kerkboeken onderdeel uitmaakt van de permanente presentatie. Van Noordwijk weet met zijn collectie internationaal de pers te bereiken o.a. met artikelen in In Good Taste en Fine Books & Collections.

Zilver van kaft tot kaft
Tot en met 1 april 2018 toont het Stadhuismuseum in de tentoonstelling Zilver van kaft tot kaft voor het eerst op Schouwen-Duiveland ruim 100 boeken uit de Van Noordwijk Collectie, alle voorzien van edelmetalen decoratie. De tentoonstelling belicht de ontwikkeling van boeksloten en boekbeslagen door de eeuwen heen in zowel binnen- als buitenland. Uiteraard zijn er Zeeuwse exemplaren te bewonderen. Het Stadhuismuseum brengt bij de tentoonstelling een speciale catalogus uit met alle tentoongestelde boeken. De catalogus is geschreven door Bernard van Noordwijk zelf. Het voorwoord is van de hand van kunsthistoricus en politicus Alexander Pechtold, die ook de tentoonstelling heeft geopend.

Lees hier verder over dit onderwerp: https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/erfenis-van-kortjakje-staat-in-bruinisser-boekenkast~a79c0a5f/