skip to Main Content

Kijkje achter de schermen

Voor: Alle leeftijden
Wanneer: 7 en 8 juni
Tijd: 11:00 – 17:00
Locatie: Binnenplaats museum
Prijs per persoon: Gratis

 

Op 7 en 8 juni is metaalrestaurateur Michiel Langeveld bij het Stadhuismuseum Zierikzee aanwezig om het bronzen kanon uit 1552 te conserveren. Opgetakeld op de binnenplaats van het museum zal het behandeld worden om het te beschermen tegen weersinvloeden en ophopingen van vocht en vuil. Normaal gesproken gebeurt dit achter gesloten deuren maar nu kan het publiek meekijken. De binnenplaats is gratis toegankelijk.

Het meer dan 800 kilo zware kanon, waarop onder andere het wapen van Zierikzee prijkt, is vermoedelijk aangeschaft voor de verdediging van de stad. Het stadswapen wordt vastgehouden door een meerman en een meermin en een tekst op het kanon verwijst naar de maker: Remigy de Halut in Mechelen. Deze bekende geschutsgieter maakte onder andere ook kanonnen voor de Spaanse keizer Karel V. Ook staan op het kanon de letters SPQZ. Dit is een verbastering van het Romeinse SPQR, wat staat voor ’Senatus Populusque Romanus’ (De senaat en het volk van Rome). In dit geval wordt er waarschijnlijk dus het stadsbestuur en het volk van Zierikzee bedoeld.

Het vreemde is echter dat het kanon nog niet zolang geleden gevonden werd bij een huiszoeking werd teruggevonden in de tuin van een Britse duiker. Deze duiker kreeg een celstraf voor het illegaal verhandelen van opgedoken kanonnen en het liegen over de vindplaats. Waar het Zierikzeese kanon precies opgedoken werd, waarom het Zierikzee ooit verliet en wat er in de tussentijd met het kanon is gebeurd is een raadsel. We weten dat de Spaanse bevelvoerder Mondragon na de inname na het beleg van 1575/1576 een gedeelte van het stadsgeschut van Zierikzee heeft meegenomen, maar het kanon kan bijvoorbeeld ook aan boord van een Nederlands schip terechtgekomen zijn ten tijde van de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog tussen 1652 en 1654.

De conservering van het kanon uitgevoerd door Langeveld brengt hopelijk meer informatie boven water. Het kan bijvoorbeeld zijn dat aan de binnenkant van de loop beschadigingen zitten die aangeven dat het geschut ooit gebruikt is.

Wilt u meekijken? Kom dan naar het museum. Het is de bedoeling dat het kanon later dit jaar tentoongesteld wordt. De conservering van het kanon geeft hopelijk aan wat de mogelijkheden zijn. Bij de Museumhaven Zeeland is in opdracht van de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum een rolpaard voor dit kanon in de maak.

Back To Top