skip to Main Content

Lezing: de 17e-eeuwse haringvisserij

Voor: Alle leeftijden
Wanneer: Zondag 9 april 2017
Tijd: 14:00 tot 15:00 uur
Aanmelden: Aan de balie van het Stadhuismuseum
Prijs per persoon: € 3,50

 

Als afsluiting van de Nationale Museumweek 2017 houdt op zondag 9 april a.s. om 14:00 uur Adri van Vliet, specialist in de maritieme geschiedenis van de 17e eeuw (marine, kaapvaart en visserij) in de Schepen- of trouwzaal van het Stadhuismuseum een voordracht over de 17e-eeuwse visserij in relatie tot Zierikzee.

Het thema van de Nationale Museumweek is ‘Ons echte goud’. Veel musea hebben hiervoor een pronkstuk uitgekozen. Het Stadhuismuseum nomineerde het schitterende schilderij: Darink-delven, dat wil zeggen zoutwinning door het verbranden van zouthoudend veen.

Zowel zout als haring en andere zeevissen zijn voor Zierikzee het ‘echte goud’ geweest. Onder andere hieraan heeft de stad zijn welvaart te danken. Maar door oorlogen in de 16e en 17e eeuw verdwenen deze bedrijfstakken grotendeels. Slechte vangsten, meedogenloze kapers en oorlogsgeweld laten zien dat het niet allemaal goud was dat er blonk. Dit verhaal staat zondagmiddag a.s. centraal in de Zierikzeese Meelstraat.

Van Vliet zal in zijn lezing tevens de koppeling maken met enkele stukken van internationale importantie uit de collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland die wordt beheerd door het Stadhuismuseum Zierikzee, zoals het schilderij van het zoutdelven (ca. 1540-1550), de bouw van een haringbuis (1595) en het model van een hoeker (1750-1770).

Back To Top