Lezing: Nederlands zilver en streekzilver

Tijd: 19:30 uur
Locatie: Trouwzaal
Toegangsprijs: € 3,50
Aanmelden: (i.v.m. beperkt aantal zitplaatsen) via info@stadhuismuseum.nl of 0111-454 464

De Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland organiseert in samenwerking met het Stadhuismuseum op

woensdag 16 augustus om 19.30 uur

een interessante lezing over Nederlands zilver en streekzilver door kunsthistoricus Mw. Gemke Jager.

Nederlanders staan bekend om hun terughoudendheid met het tonen van welstand op hun eigen lichaam. Dit was vooral een stadsfenomeen. Op het platteland was men bewuster van ieders status. Men kende elkaar. Er bestond sterke sociale controle. Hier schroomde een welgestelde vrouw niet om haar welstand met uitbundige sieraden te illustreren. Maar wel volgens strikte regels. Streeksieraden verraden niet alleen de welstand van iemand, maar ook het kerkgenootschap en de streek.

In deze lezing worden de verschillen en de karakteristieke onderdelen van het streeksieraad inzichtelijk gemaakt. Ook komen een aantal specifieke technieken ter sprake.
De lezing eindigt met een prachtige film over het vervaardigen van een Zeeuwse knoop.

Drs. Gemke W.M. Jager is kunsthistoricus en expert op het gebied van (Nederlands) zilver. Zij was ruim dertig jaar werkzaam in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, eerst als conservator en later als directeur.