Lezing van travestiet tot toverkol. Schouwse vrouwen over de schreef.

Van travestiet tot toverkol. Schouwse vrouwen over de schreef

Ilja Mostert, medewerker Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, houdt een voordracht op basis van zijn archiefonderzoek naar travestie in het verleden.

Wie kent niet het Nederlandse volksliedje Daar was laatst een meisje loos? Achter dit populaire liedje blijkt het fenomeen travestie schuil te gaan. Ook in het verleden verkleedden vrouwen zich als man. Tijdens zijn lezing zal Ilja Mostert ingaan op de motieven, de publieke opinie, strafvervolging en de volksliedjes omtrent vrouwen in manskleren. Daarbij put de medewerker van het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland uit voorbeelden die hij dicht bij huis vond. De in Brouwershaven geboren Barbara Adriaens werd bijvoorbeeld in 1632 in Amsterdam veroordeeld omdat zij zich had voorgedaan als man. In die hoedanigheid trouwde ze zelfs een jonge vrouw, Hilletje Jans. Barbara werd dan ook verbannen uit Amsterdam. Toch werd ze enkele jaren later opnieuw veroordeeld in Groningen, voor eenzelfde vergrijp. Naast de gevallen van travestie gaat Ilja Mostert nog in op enkele andere voorbeelden van Schouwse vrouwen die ‘over de schreef’ gingen, zoals heksen en (zelf)moordenaressen.

Het belooft een interessante avond te worden!

Kosten voor het bijwonen van de lezing bedragen € 4,50
Vanwege dit speciale tarief is de Museumkaart niet geldig.