Moeten vrouwen naakt zijn om een museum in te mogen?

Met deze provocerende titel wordt in het kader van de Internationale Vrouwendag kritisch gekeken naar verborgen vrouwen in musea.

Hoe kon het gebeuren dat vrouwen nauwelijks te vinden zijn in museumzalen? Ze waren Vikingstrijders, legden in de middeleeuwen de geschiedenis vast, maakten kunstwerken die door koningen en keizers werden gekocht…maar ze delven in musea het onderspit tegen hun beroemde mannelijke collega’s. Ze zijn overal aanwezig als geschilderd ‘’naakt’’, maar zelden terug te vinden als kunstenaar.

Na deze lezing, die hink-stap-sprong door de (kunst)geschiedenis gaat, kijkt u nooit meer hetzelfde naar een tentoonstelling.

Jeanne Hogenboom

drs. Jeanne Hogenboom studeerde kunstgeschiedenis en klassieke archeologie in Amsterdam, toen de universiteit nog een links-feministisch bolwerk was. Hogenboom werkte meer dan 25 jaar in de internationale museumwereld, pionierend op gebied van informatisering. Sinds ruim 15 jaar concentreert zij zich meer op gebiedsontwikkeling in Rotterdam, maar oude liefdes zijn niet verroest en haar blik op feminisme en kunst blijft kritisch.

Jeanne Hogenboom woont parttime aan de Oude Haven in Zierikzee.

19.00 uur Inloop

19.30 uur Start voordracht

20.30 uur Discussie

21.00 uur Museumcafé open (niet inbegrepen bij de prijs)

Toegang

€ 4,50 (gratis voor Museumkaart houders)

Aanmelden is wenselijk, dit mag via info@stadhuismuseum.nl of telefonisch via 0111 – 454 464.