skip to Main Content

MuseumJeugdUniversiteit

Zou je wel eens een college bij willen wonen maar ben je nog te jong voor de universiteit?

Geen probleem, in het Stadhuismuseum van Zierikzee is er een MuseumJeugdUniversiteit.

Wil je meer weten over een Geologische tijdreis van drie miljoen jaar, Berging van Siberische mammoetkadaver, Fossielen in de tijd of Van wolf tot walvis?

Geef je dan op via https://museumjeugduniversiteit.nl

 

Een fantastisch verleden onder je voeten?

Locatie:Stadhuismuseum Zierikzee

Type: hoorcollege

Datum: 1 september 2019 13:30

Nederland heeft een fantastisch verleden. Alleen ligt die wel diep onder onze voeten. Wist je dat we hier boven een verdwenen oerrivier staan? Eentje waarin nijlpaarden zwommen? Dat er hier ijsbergen hebben gedreven, tsunami’s zijn geweest en vlakbij vulkanen hebben gelegen? En dat alles terug te vinden is in de afzettingen beneden je voeten? Paleontoloog Frank Wesselingh van Naturalis neemt je mee op reis door de geologische tijd. We gaan de aarde in en maken een tijdreis van drie miljoen jaar om bij vandaag uit te komen. Dit college wordt gegeven door Frank Wesselingh, werkzaam bij Naturalis in Leiden en gespecialiseerd in fossiele schelpen.

Expert: Frank Wesselingh

Wat wist men driehonderd jaar geleden over fossielen, wat weten we nu?

Locatie:Stadhuismuseum Zierikzee

Type: hoorcollege

Datum: 22 september 2019 13:30

Fossielen zijn bijzondere voorwerpen. Wij vinden het altijd leuk om een fossiel te zien of te vinden. We weten niet beter dan dat er allerlei dieren zijn uitgestorven. Hun overblijfselen vind je als fossielen. Driehonderd jaar geleden was dat anders. Mensen hadden geen idee wat de vreemd ogende objecten precies waren. In 1708 bedacht een Zwitser dat het wel eens overblijfselen van dieren konden zijn. Maar dat het om uitgestorven soorten ging realiseerde men zich toen nog niet. Dat ontdekte een Fransman pas honderd jaar later. Vervolgens vond een Nederlander in 1891 de eerste overblijfselen van een oermens. Daarna ging de ontwikkeling van de paleontologie heel snel. Tegenwoordig gebruikt men ingewikkelde software, DNA en zelfs dure ziekenhuisapparatuur om fossielen te onderzoeken. Ondanks dat blijft er altijd nog veel te ontdekken over. Het college wordt gegeven door Jelle Reumer, deeltijd hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de universiteit van Utrecht (faculteit Geowetenschappen)

Expert: Jelle Reumer

 

Siberisch mammoetkadaver: een belangrijke vondst?

Locatie:Stadhuismuseum Zierikzee

Type: hoorcollege

Datum: 13 oktober 2019 13:30

Opnieuw is er een mammoetkadaver opgegraven uit de eeuwig bevroren bodem van Siberië. Nou en? Een belangrijke vondst? Kunnen we nog meer te weten komen over dit bekende ijstijdzoogdier? Ja, is het antwoord. Deze nieuwe vondst, gedaan door schoolkinderen in het hoge noorden van Arctisch Siberië is onderzocht door een groot internationaal team van wetenschappers, onder leiding van Dick Mol uit Hoofddorp. De onderzoeksresultaten, met behulp van hightech leverde een schat op aan nieuwe gegevens. Het college wordt gegeven door Dick Mol, paleontoloog verbonden aan het Natuurmuseum Rotterdam en gespecialiseerd in wolharige neushoorn e.a. fossiele landzoogdieren.

Expert: Dick Mol

Hoe wordt een kleine wolf een grote walvis?

Locatie:Stadhuismuseum Zierikzee

Type: werkcollege

Datum: 3 november 2019 0:00

Ontdek waarom het een slim idee was van een kleine vleesetende voorloper van runderen en herten, om 250 miljoen jaar nadat zijn voorouders aan land waren gegaan terug te keren naar het water. Welke aanpassingen zijn er voor een landdier nodig om in het water te kunnen overleven. Dat is te zien aan fossiele en recente schedels en botten. Maak aan het eind van deze ontdekkingstocht als herinnering een tekening van een dolfijn- en of walvisschedel. Het college wordt gegeven door Mark Bosselaers, conservator bij het Zeeuws Genootschap en gespecialiseerd in fossiele zeezoogdieren.

Expert: Mark Bosselaers

Back To Top