skip to Main Content

Open monumentendag

Voor: Alle leeftijden
Wanneer: Zaterdag 9 september
Tijd: 10:00 – 17:00 uur
Prijs per persoon: gratis

 

Elk jaar openen de monumenten van Nederland hun deuren voor het grote publiek. Ook de twee stadsiconen het Gravensteen en het Stadhuismuseum zijn op deze dag gratis te bezoeken. Er worden diverse activiteiten georganiseerd op beide locaties.

Stadhuismuseum
Het thema van deze Open Monumentendag is Burgers, boeren en buitenlui. Daarom kunnen de Buitenlui een speciale ‘Boertoer’ volgen in het museum. In het museumcafé kan vervolgens de lekkere trek gestild worden met een kleine hamBurger.

Exclusief: Tour des Monuments
In samenwerking met Muziek Monumentaal organiseert het stadhuismuseum een speciale monumentale en muzikale ontdekkingstocht naar en in drie bijzondere Zierikzeese monumenten. Twee daarvan zijn op deze dag alleen toegankelijk voor deelnemers aan deze ‘tour’.  Geïnteresseerd? Let op: Deelnemers moeten zich vooraf aanmelden bij de balie van het Stadhuismuseum. Dat kan vanaf 5 september. Op 9 september kunnen de deelnemers vanaf 12.00 uur hun deelnemersbewijs ophalen bij het Stadhuismuseum. Van daaruit vertrekken de groepen naar:

  • ‘De Aveling’, stadspaleis aan de Oude Haven bij de Noord Havenpoort. Grootste woonhuis in Zierikzee. In de serre treedt op het duo ‘Amuse-Oreille’: klassieke muziek, fijnzinnig tokkelspel, emotie en expressie door Martine Sikkenk (diverse mandolines) en Nelleke ter Berg (gitaar en theorbe).
  • ’s Landskamer’, vroegere zetel van het Waterschap Schouwen-Duiveland, nu notariskantoor. Sfeervol monumentenpand met stadstuin. Bij goed weer buiten en anders in de vroegere vergaderzaal (’s Landskamer’) een optreden van ‘Saffron Sun’, een enthousiaste groep ras muzikanten. ‘Wereldmuziek’ in de ware zin van het woord!
  • ‘Burger Weeshuis’, fraai en authentiek monumentenpand met prachtige (beelden) tuin. In een speciale zaal/kamer wordt opgetreden door het ‘Duo Merel Murella’ bestaande uit Serena Jansen (zang) en Merel Murella (theorbe en barokgitaar). Zij brengen een gevarieerd programma van (Barok)muziek uit de 17e eeuw en volksliederen.

Gravensteen
In het Gravensteen kunt u op eigen gelegenheid de oudste gevangenis van Zeeland ontdekken.

< terug naar overzicht

Back To Top