Theater ‘Het wezen van de Olifant’

Tijd: 14:00 tot 15:30 uur
Aanmelden: Aan de balie van het Stadhuismuseum Zierikzee
Prijs per persoon: € 3,50

Als afsluiting van de herfstvakantie is er op 30 oktober 2016 het toneelstuk ‘Het wezen van de Olifant – de olifant wil klimmen, maar blijft toch steeds weer vallen’, naar het verhaal van Toon Tellegen.

In de voorstelling is er een olifant die niets anders wil dan in een boom klimmen en van daaruit naar de verte kijken, ook al blijft hij keer op keer naar beneden vallen. Het is iets in hem waar hij zelf niets over te zeggen lijkt te hebben. Hij blijft het onbereikbare nastreven, terwijl andere dieren hem vol mededogen gadeslaan. Is de olifant hardleers, dom of heeft hij juist een groot doorzettingsvermogen? De eekhoorn bijvoorbeeld zegt gewoon even niets. De mier kijkt in een boek over vallen, maar weet vooralsnog niet wat er gebeurt als men zeer hard valt. De mus wil de olifant in vijf lessen leren niet te vallen. De woelrat zou eerst een boek over niet vallen lezen. En de pad zou heel erg kwaad worden als hij steeds maar zou vallen. De zwaartekracht tenslotte zou zichzelf willen opheffen. Tussendoor komen gedichten van de olifant, dat zijn eigenlijk gedachten die de olifant ’s nachts heeft wanneer hij niet kan slapen.

De dieren in de voorstelling lijken heel erg veel op mensen, die je uit je omgeving kent. De situaties lijken vaak op gebeurtenissen die je zelf meemaakt. Ingewikkelde zaken als eenzaamheid of verlangen, verdriet of geluk worden met simpele dialogen tussen de dieren ineens duidelijk. Theatergroep Split speelt deze voorstelling. Na afloop van de theatervoorstelling neemt Hester Loeff u ook nog mee naar de vitrine van het Stadhuismuseum Zierikzee, waarin fossielen van de voorouders van de olifant te zien zijn en ze u alles over deze prehistorische dieren gaat vertellen.