skip to Main Content

Wolter aan de wand: Ad Beenhakker over Naar Zeeland!

Voor: Alle leeftijden
Wanneer: Zondag 19 februari
Tijd: 14:00 tot 15:00 uur
Locatie: Trouwzaal
Prijs: € 3,50

 

In het kader van de tentoonstelling Wolter aan de wand vertelt Ad Beenhakker over zijn onlangs verschenen boek Naar Zeeland!. Hierbij zal hij in het bijzonder aandacht geven aan het Thoolse werk van schilder H.J. Wolter, dat eveneens in de tentoonstelling te bezichtigen is.

Het boek Naar Zeeland! laat aan de hand van zestig schilderijen zien, op hoeveel verschillende manieren het Zeeuwse landschap gedurende ruim twee eeuwen, van 1800 tot nu toe, door de schilders werd vastgelegd: van realisme en impressionisme tot abstract toe, in een feest van ruimte en kleur.

Vele generaties kunstschilders uit Nederland en buitenland hebben zich laten inspireren door de schoonheid van het Zeeuwse landschap. Zij kwamen dikwijls van ver om het vlakke polderland met zijn akkers en weiden, duinen, wateren en hoge luchten vast te leggen. Ook schilders van eigen Zeeuwse bodem lieten zich niet onbetuigd. Toch duurde het lang voordat het Zeeuwse landschap door de schilders werd ontdekt. In de zeventiende eeuw, toen grote kunstenaars als Van Goijen en Ruisdael het Hollandse landschap vastlegden, beperkten de Zeeuwse schilders zich tot gezichten op steden, schepen en de zee. Pas toen de provincie door trein, tram en stoomboot beter bereikbaar was geworden, stroomden de kunstenaars toe.

< terug naar overzicht

Back To Top