skip to Main Content
Menu

volg ons op facebook|twitter|instagram

Bekijk het menu  

Neptunus met drietand op de fraaie toren.
Het Stadhuismuseum vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving.

/// HOOGTEPUNTEN ///
Uurwerk Zuidhavenpoort, Onbekende Vervaardiger, Circa 1600-1650. Smeedijzer, Hout, Touw. Afmetingen Stelling: H 98 B 150 D 72 Cm.
Uurwerk Zuidhavenpoort, Onbekende Vervaardiger, Circa 1600-1650. Smeedijzer, Hout, Touw. Afmetingen Stelling: H 98 B 150 D 72 Cm.

Uurwerk Zuidhavenpoort, onbekende vervaardiger, circa 1600-1650. Smeedijzer, hout, touw. Afmetingen stelling: H 98 B 150 D 72 cm.

Hersteld uurwerk

Het is een klein wonder dat dit uurwerk nog loopt. Meer dan een halve eeuw geleden, toen het nog geen museumobject was maar een gemeentelijke openbare klok, was het in slechte staat. Het stond boven in de Zuidhavenpoort; de wijzer stond al een paar jaar stil.

De firma Eijsbouts uit Asten die erbij was gehaald voor advies vond de toestand van het uurwerk zo slecht, dat ze het gemeentebestuur aanraadde het niet te herstellen maar te vervangen door een ander exemplaar. 
De Zierikzeese bestuurders vonden dat evenwel te duur en besloten het uurwerk ter reparatie aan te bieden aan de plaatselijke lagere technische school. In de zomer van 1956 demonteerden gemeentewerkers het eeuwenoude uurwerk en brachten het naar de school. Daar bleek al gauw dat reparatie een te moeilijke klus voor de leerlingen was. Een paar jaar later, in 1962–1963, toen de Zuidhavenpoort werd gerestaureerd, besloot het gemeentebestuur toch maar het advies van Eijsbouts op te volgen en een ander uurwerk in de poort te plaatsen. Het oude uurwerk werd op een zolder opgeslagen en vergeten.

Bijna dertig jaar later, in 1991, werd het uurwerk herontdekt. Opnieuw werd een offerte voor restauratie gevraagd, maar de prijs was zo hoog (50 à 60 duizend gulden), dat de gemeenteraad het besluit nam om het weg te schenken aan het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement. Blijkbaar was het eigen gemeentelijke museum, net als dertig jaar eerder, niet geïnteresseerd in het vastgeroeste mechanisme.

Ook in het Utrechtse museum bleef het uurwerk in een depot staan. Omdat het geen speelwerk had, paste het bij nader inzien niet in de collectie. In 2008 nam het museum contact op met het Stadhuismuseum met de vraag of Zierikzee zijn uurwerk terug wilde nemen. Deze keer was het Zierikzeese museum wel geïnteresseerd, al kon het onmogelijk de geschatte restauratiekosten
 (30 duizend euro) opbrengen. Gelukkig was in de voorgaande jaren een goed contact opgebouwd met ir. W.Th.M. de Groot, een van de bestuursleden van de Stichting tot Behoud van Torenuurwerken. Hij was graag bereid de restauratie kosteloos uit te voeren. In vier maanden tijd slaagde hij erin het uurwerk dat meer dan vijftig jaar stil had gestaan, weer te laten lopen. Sinds 2012 staat het in de entreehal van het vernieuwde Stadhuismuseum.

Rijke historie, ook in het gebouw. Als één van de 568 monumenten van Zierikzee zijn we trots op ons Stadhuismuseum.

Een bezoek aan het Gravensteen vergeet je nooit!

Waar vindt u ons?
Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8, Zierikzee
T: (0111) 454 464
stuur een e-mail
Back To Top