Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Gekerfd op de muren staan de sporen van oude gevangenen. Ontdek het mysterieuze verleden van dit belangrijke monumentale pand.

/// ACTIVITEITEN ///

Naast tentoonstellingen organiseert het Stadhuismuseum Zierikzee diverse activiteiten als aanvulling op de semipermanente presentaties en de wisselexposities.
Activiteiten die verdieping bieden op hetgeen in het museum wordt getoond. Denk daarbij aan lezingen, aan cursussen, aan wandel- en fietstochten.

KOMENDE ACTIVITEITEN
 

Lezing René van Stipriaan, schrijver van het boek De Zwijger, het leven van Willem van Oranje Lezing René van Stipriaan, schrijver van het boek De Zwijger, het leven van Willem van Oranje
15/03/2023
19:30 tot 21:30 uur
Lezing René van Stipriaan, schrijver van het boek De Zwijger, het leven van Willem van Oranje

Lezing René van Stipriaan, schrijver van het boek De Zwijger, het leven van Willem van Oranje

Plaats: Schepen- of trouwzaal van het Stadhuismuseum
Aanvang: 20:00, inloop vanaf 19:30
Toegangskaartje € 10,00 zijn vanaf heden te reserveren bij boekhandel de Vries en het Stadhuismuseum.

In het kader van verdieping worden er jaarlijks sprekers uitgenodigd die een aanvullend verhaal op de presentaties van het Stadhuismuseum Zierikzee bieden. Op 15 maart a.s. is het de beurt aan literair-historicus René van Stipriaan.

Van Stipriaan heeft een ruime ervaring als onderzoeker, schrijver én presentator. Hij is deskundig op het terrein van de Nederlandse literatuur, en met name op die van de Nederlandse Gouden Eeuw.

In 2020 verscheen zijn lijvige (936 pagina’s; geïllustreerd) maar tegelijk prettig leesbare boek De Zwijger. Het leven van Willem van Oranje. Van Stipriaan is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2022. Zijn door recensenten bejubelde boek zal volgens de jury de komende dertig jaar een standaardwerk blijven. ‘Het is een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft’, is het eindoordeel van de jury.

Omstreeks 1560 is nog relatief jonge Willem van Oranje (1533-1584) de rijkste en meest veelbelovende edelman van de Nederlanden. Nog geen tien jaar later was hij zo goed als alles kwijt: zijn bezit, zijn macht en ook zijn goede reputatie. Wat was er gebeurd?

Oranje had zich gekeerd tegen het bewind van de Spaanse koning Filips II, dat in zijn ogen despotisch en geldbelust was. Hij vond medestanders onder andere edelen, en ook onder gewone burgers. Vanaf 1566, met de Beeldenstorm, kwamen de Nederlanden in opstand. Filips II stuurde er de gevreesde hertog van Alva met een grote troepenmacht op af. Die confisqueerde alle bezit van Oranje. Dit was voor Oranje het moment om zelf de wapens op te pakken: het begin van een uitputtingsslag die de Nederlanden in een diepe crisis stortte.

In De Zwijger ontrafelt René van Stipriaan de duizelingwekkende loopbaan van een van de meest onverzettelijke figuren uit de wereldgeschiedenis: zijn ambities, successen, manipulaties, nederlagen. En ook de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven – en zijn neiging om, als het erop aankwam, in het verborgene te opereren.

Auteur René van Stipriaan heeft in 2022 de Libris Geschiedenis Prijs zeer verdiend gewonnen. De recensenten bejubelde het boek De Zwijger: Het leven van Willem van Oranje zal volgens de jury de komende dertig jaar een standaardwerk blijven.

Alle redenen om naar de lezing van René van Stipriaan te komen! Hij vertelt met enorm enthousiasme over zijn bevindingen hoe dit kloeke boek tot stand is gekomen. We ontmoeten u graag in de majestueuze Schepen- of trouwzaal van het Stadhuismuseum. Wees welkom.

Sluiten

KALENDER

<< Feb 2024 >>
mdwdvzz
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3


Toon alle activiteiten

Back To Top