Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Neptunus met drietand op de fraaie toren.
Het Stadhuismuseum vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving.

/// COLLECTIE ///

Het Stadhuismuseum Zierikzee beheert de collectie van de Gemeente Schouwen-Duiveland: een verzameling met bijna 9.000 objecten. In de collectie bevindt zich een schat aan uiteenlopende voorwerpen: scheepsmodellen, bijzonder zilverwerk, unieke historische kaarten en schilderijen, archeologische schatten, exotische souvenirs en nog veel meer andere interessante objecten. Dankzij de grote verscheidenheid aan objecten kan het museum het verhaal van de stad Zierikzee, het eiland Schouwen-Duiveland en het omliggende water op verrassende wijze vertellen.

Al sinds 1911, wanneer er op de zolder van het toenmalige stadhuis van Zierikzee een oudheidkamer wordt ingericht, groeit de museale collectie. In 1930 wordt de oudheidkamer officieel gemeentemuseum. Decennia later, in 1977, komt de collectie van het Maritiem Museum in Zierikzee ook naar de zolder. Vervolgens ontvangt het museum een verzameling objecten van het Waterschap Schouwen-Duiveland. Na de gemeentelijke herindeling in 1997 vinden ook objecten uit de voormalige gemeentehuizen op Schouwen-Duiveland hun weg naar het museum. Uiteindelijk krijgt alles in 2012 een plaats in Stadhuismuseum Zierikzee, gehuisvest in het monumentale voormalige stadhuis in het centrum van Zierikzee.

Een deel van de collectie is voor u inzichtelijk gemaakt via de website van het museum. Gestaag wordt verder gewerkt aan de verbetering en uitbreiding hiervan.

Mocht u een fout ontdekken of hebt u extra informatie over een object? Laat het ons weten!

Back To Top