Ga naar hoofdinhoud

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// Arnoldus van Anthonissen ///

Arnoldus van Anthonissen.
Een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw

Voor de vierde keer op rij organiseert het Stadhuismuseum Zierikzee een tentoonstelling in de reeks Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw. Na een inleidend overzicht met werk van Zeeuwse meesters uit de zeventiende eeuw gebaseerd op de Goedaert Collectie, een solo-expositie met werk van Franchoys Ryckhals (1609-1647) en een tentoonstelling met portretten geschilderd door Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw, staat in de nieuwe tentoonstelling een meester-schilder centraal die te linken is aan Zierikzee. Arnoldus van Anthonissen (1631-1703) is vooral bekend als derde generatie marineschilder, zoon van Hendrick van Anthonissen (1605-1656) en kleinzoon van Aert Anthonissen (circa 1580-1620).

De expositie Arnoldus van Anthonissen Een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw toont werk van Arnoldus van Anthonissen als fijnschilder – denk aan marines of zeegezichten – en als kladschilder.
Als kladschilder (be)schildert hij in Zierikzee onder meer landkaarten, wapenborden en scheepsinterieurs. In de tentoonstelling is tevens werk te zien van vader Hendrick van Anthonissen, en van voorganger Jan Porcellis en stad- en generatiegenoot Pieter Vogelaer.
Getoonde werken zijn afkomstig van Museum De Lakenhal Leiden, Museum Het Valkhof Nijmegen, Stichting Burger Weeshuis Zierikzee, Kunsthandel P. de Boer Amsterdam, Galerie Barnabé Parijs,
Het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Zeeuws Museum Middelburg, Waterschap Hollandse Delta, Streekmuseum Jan Anderson, De Groot Schilderijenrestauratie en van diverse particulieren. De unieke combinatie van fijn- en kladschilderkunst aangevuld met originele archiefstukken uit het Zeeuws Archief maakt deze tentoonstelling tot een prachtige aanvulling in de reeks over 17de-eeuwse Zeeuwse meesters.

Arnoldus van Anthonissen. Een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw is te bezichtigen in het Stadhuismuseum Zierikzee van 17 december 2021 tot en met 13 november 2022.

Het bij de tentoonstelling door WBooks uitgegeven gelijknamige boek telt 112 pagina’s en bevat ruim 70 afbeeldingen. Het is verkrijgbaar in de boekhandel in heel Nederland en Vlaanderen en in de museumwinkel van het Stadhuismuseum Zierikzee. Prijs € 14,95, ISBN 978 94 625 8451 8

Hieronder werk van Arnoldus van Anthonissen: twee marines of zeegezichten, een wandkaart van Schouwen-Duiveland uit 1682 en een detail van de kaart.

Back To Top