Ga naar hoofdinhoud

Duits

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Gekerfd in de muren staan de sporen van oude gevangenen. Ontdek het mysterieuze verleden van dit belangrijke monumentale pand.

/// GRAVENSTEEN ///

Gravensteen, de naam zegt het eigenlijk al, is het voormalige ‘stenen huis’ van de graaf: ooit het administratieve en bestuurlijke centrum van de graaf van Holland, Zeeland en West-Friesland.
Het gebouw is tevens de oudste gevangenis van Zeeland.

Het huidige Gravensteen dateert uit 1524. Het staat op de plek van een ouder grafelijk stenen pand uit 1358. Dat bouwwerk is na 165 jaar gebruik zodanig in verval geraakt dat het moest worden gesloopt.

Het nieuwe Gravensteen heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, met als gevolg diverse aanpassingen aan het exterieur en het interieur. Het gebouw is desondanks nog steeds indrukwekkend.

Gevangenen die hier opgesloten zijn geweest hebben de meeste sporen achtergelaten. In de eikenhouten wanden en deuren zijn afbeeldingen en teksten gekerfd, waarvan de oudste dateert uit 1577. De oude cellen geven een goede indruk van de barre omstandigheden waaronder de gevangenen hier vastzaten.

Bekende gevangenen zijn de Duinkerker kapers en Jan Machielse van der Made, alias Jan Rap (zonder maat). Tot 1923 blijft het gebouw in gebruik als huis van bewaring.

Rondleidingen zijn op woensdag en zaterdagmiddag om 14:30 uur en vertrekken vanaf het Stadhuismuseum Zierikzee, Meelstraat 8
Reserveren kan via  0111-454464 of info@stadhuismuseum.nl 

Back To Top