Ga naar hoofdinhoud

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// DIRCK VAN DELEN///
TOT EN MET 17 NOVEMBER 2024

Dirck van Delen. Een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw
t/m 17 november 2024

Dirck van Delen (1604/’05-1671) kan wel de Zeeuwse meester van het perspectief worden genoemd. De architectuurschilder is weliswaar geboren in Heusden, maar brengt het grootste deel van zijn leven door in Arnemuiden. Hij bekleedt daar talloze bestuurlijke functies, waaronder lange tijd die van burgemeester. Ondertussen werkt hij aan zijn oeuvre.

Deze zesde expositie in de reeks Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw toont de drie thema’s uit het oeuvre van Dirck van Delen: paleishoven, zaalinterieurs en een kerkinterieur. Ook zijn er prenten te zien waarvan Van Delen (waarschijnlijk) heeft gebruikgemaakt. Een van de museumzalen toont bovendien de unieke zevendelige kamerbeschildering van Dirck van Delen in reproductie.

Bij de tentoonstelling is een gelijknamige publicatie verschenen, geschreven door Dirck van Delen-kenner bij uitstek Bernard M. Vermet. De uitgave van WBooks telt 96 pagina’s en toont ruim 153 afbeeldingen. Het is verkrijgbaar in de winkel van het Stadhuismuseum Zierikzee en bij de erkende boekhandel in heel Nederland en Vlaanderen.
Prijs € 17,95, ISBN 978 94 625 8606 2

       

Dirck van Delen, Binnenplaats van een paleis met obelisk, 1636, particuliere collectie, door bemiddeling van de Hoogsteder Museum Foundation.

Dirck van Delen
tot en met 17 november 2024

De Zeeuwse meester van het perspectief

Waar vindt u ons?
Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8, Zierikzee
T: (0111) 454 464
stuur een e-mail
Back To Top