Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// ZEEUWSE MEESTERS ///

uit de Gouden Eeuw – een selectie uit de Goedaert Collectie

Van 15 april 2018 tot en met 31 maart 2019 is de tentoonstelling ‘Zeeuwse Meesters uit de Gouden Eeuw – Een selectie uit de Goedaert collectie’ te zien in het Stadhuismuseum Zierikzee. Zeeuwse meesters die onterecht min of meer in de vergetelheid zijn geraakt krijgen nu de spotlights die ze verdienen. Voor deze tentoonstelling heeft kunsthistorica Katie Heyning een selectie gemaakt uit de Goedaert Collectie en de begeleidende publicatie geschreven.

Werken uit privécollectie
In de 17e eeuw was het, ook in Zeeland, heel populair om de kamers in huis op te sieren met schilderijen. Het aantal schilderijen dat in deze periode werd gemaakt was enorm. In grote musea zijn hiervan alleen de allerbeste voorbeelden te zien. Maar een goed beeld van wat er bij de Zeeuwse burgerij thuis aan de muren hing kan men daar niet krijgen. Terwijl dat wel de moeite waard is!
Voor deze tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de Goedaert Collectie. Een particuliere collectie die nog niet eerder toegankelijk was voor een groter publiek. Er zijn bijzondere werken van Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw te zien. Niet alleen tonen de schilderijen typisch 17de-eeuwse taferelen; ze zijn ook nog geschilderd door Zeeuwse meesters uit die tijd. Zo ontstaat er een dwarsdoorsnede van Zeeuwse fijnschilderkunst zoals die in de Gouden Eeuw aan de muren van de Zeeuwse huizen hing. Juist door deze dubbele laag is deze tentoonstelling zo bijzonder.

Uit onderzoek door kunsthistorica Katie Heyning is gebleken dat in Zierikzeese woningen in de 17de eeuw veel kunst hing. Niet alleen bij de meest vooraanstaande inwoners van Schouwen-Duiveland, maar ook bij timmerlieden, pasteibakkers en andere ambachtslieden. Zierikzeeënaars hingen overal schilderijen aan de muur, van de woonkamer tot in de slaapkamer en de keuken. Vooral portretten waren gewild, maar ook landschappen, stillevens en genrestukken waren populair.

Ruwe diamanten en een putti met plaspauze
Deze expositie toont gevarieerd werk, waarbij er voor elk wat wils is. Een treffende werk is het portret van een onbekende vrouw, gemaakt door de Zeeuwse schilder Pieter Borselaer (ca. 1632-1692). In eerste instantie oogt het werk donker en simpel, maar kijkt men van dichterbij dan blijkt het een ruwe diamant. De kleding van de vrouw verraadt toch een zekere welstand: er flonkert goud rond haar nek en bij haar oor en fraai bewerkt kant piept vanonder haar zwarte mouw. Een ander juweel is het stilleven met vruchten en ranken van Laurens Craen (ca. 1620-1663) uit ca. 1650-1660. Verschillende soorten fruit, zoals perziken, citroenen en een sinaasappel zijn weelderig uitgestald. De glanzende druiven lijken zo echt, dat je ze haast zou willen plukken. Ook aan humor ontbrak het de Zeeuwse meesters niet. Op een genrevoorstelling door François Verwilt (1623-1691) met dansende putti (een mollig kinderfiguurtje) uit de tweede helft van de 17de eeuw heeft een van de putti een plaspauze ingelast. Dit grapje werd in de 19de eeuw helaas niet op prijs gesteld. Het werd overgeschilderd en kwam pas na een restauratie weer tevoorschijn.

Omringd door prachtige werken van Zeeuwse meesters, in de fraaie raadszaal van het oude stadhuis, waant de bezoeker zich haast in een Zierikzeese woning uit de 17de eeuw. Dit gevoel alleen al is een bezoek waard.

Publicatie Katie Heyning
Kunsthistorica Katie Heyning heeft in haar boek Turbulente tijden – Zorg en materiële cultuur in Zierikzee in de zestiende eeuw (2017) bewezen dat er in die tijd met regelmaat grote aantallen schilderijen voorkomen in de boedels van Zierikzeese families. Haar onderzoek in het archief van de Weeskamer van Zierikzee breidde zij uit naar het midden van de zeventiende eeuw. Dit resulteerde in de publicatie ‘Zeeuwse Meesters uit de Gouden Eeuw – Een selectie uit de Goedaert collectie’ die gelijktijdig met de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadhuismuseum verschijnt.

Met dank aan
Het echtpaar Brigitte en Kees Beaart start in 1996 met het bijeenbrengen van wat nu de Goedaert Collectie is. Met het beschikbaar stellen van een deel van hun collectie biedt het echtpaar Beaart het Stadhuismuseum Zierikzee de gelegenheid om een fraai overzicht te maken met werk van Zeeuwse schilders uit de Gouden Eeuw. Zonder hun medewerking was deze tentoonstelling niet mogelijk geweest.

Back To Top