Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// TINTELEND LICHT ///

Het leven van Victoria Kloek weerspiegeld

Zee, lucht en licht in donkere tijden. In de tentoonstellingsreeks Winter op Zolder toont het Stadhuismuseum Zierikzee van 16 december 2017 tot en met 18 maart 2018 de tentoonstelling Tintelend Licht – het leven van Victoria Kloek weerspiegeld. Kunstenares Victoria Kloek (1945 – 2017) had een atelier in het historische centrum van Zierikzee en werd geïnspireerd door de zee, de lucht en het strand.

Technische hoogstandjes
Victoria Kloek schildert altijd vanuit herinnering. Haar abstracte zeegezichten kenmerken zich door een mythische schoonheid waarin kleuren in elkaar overvloeien. Pastel, olieverf en acryl zijn haar favoriete materialen. Bijzonder is de manier waarop ze de technieken van elk van deze materialen beheerst en hoe ze met hun mogelijkheden speelt. Soms lijkt acryl op olieverf en pastel op aquarel. Dat zijn technische hoogstandjes. Haar werken zijn een geheel van vorm, kleur en emotie.

Deze tentoonstelling weerspiegelt het leven van kunstenares Victoria Kloek. Verschillende invloeden op haar leven en werk worden verkend. Zo speelt haar vader, kunstenaar Joop Kloek (1912-1992), een belangrijke rol. Daarom is in de tentoonstelling ook werk van hem te zien. Maar ook haar jeugd op kasteel Vosbergen en haar reizen zijn vormend geweest. Kloeks zoektocht naar vrijheid in leven en werk, haar passie voor natuur en milieu en de manier waarop ze kleuren zag en weergaf leiden tot een boeiend oeuvre.

Juste des choses – een ode aan het werk van Victoria Kloek
Juste des choses qui ne se disent pas, een chanson van Muriël Kloek, gaat over de onuitgesprokenheid der dingen. Dit lied en de gedachten daarachter vormden voor Muriël de inspiratie om speciaal voor de tentoonstelling een korte film te maken. Deze maakte ze samen met Gouden Kalf winnares Nathalie Alonso Casale en is te zien in de tentoonstelling Tintelend Licht – het leven van Victoria Kloek weerspiegeld.

Back To Top