Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// DE ROOMPOT ///

Schatten uit de Oost-Indiëvaarder…

Op 8 maart 2016 vond de officiële overdracht plaats van 200 objecten die zijn opgedoken uit het wrak van de driemaster de Roompot. De Vlaamse wrakduiker Vic Verlinden schonk de objecten aan het Stadhuismuseum Zierikzee en maakt zijn vondsten daarmee toegankelijk voor het publiek en onderzoekers.

In de maanden daarna zijn alle voorwerpen schoongemaakt, opgemeten, beschreven en gefotografeerd in het tijdelijke Open Depot. Deze werkzaamheden zijn nu afgerond en daarom krijgen de voorwerpen een mooie plek in de wisselvitrine van het museum.

De collectie De Roompot dankt zijn naam aan de gelijknamige boot De Roompot. Het schip maakt zeven reizen naar Oost-Indië en vergaat uiteindelijk in juni 1853 in het zicht van zijn thuishaven. De collectie vertelt een bijzonder verhaal over Zierikzee als havenstad in de 19e eeuw en over het leven aan boord. De voorwerpen zijn nu tijdelijk te bewonderen in onze expositieruimte op de begane grond. In de zomer van 2017 wordt opnieuw aandacht gegeven aan deze collectie met een tentoonstelling over Onderwaterarcheologie. 

Greep uit de Pers:

OMROEP ZEELAND | PZC | CTV Zeeland 

Back To Top