Ga naar hoofdinhoud

Op 19 december a.s. spreekt prof. dr. Leonard Blussé van Oud Alblas (1946), emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Leiden, over de kolonisatie van Batavia en het bloedbad van 1740.
Blussé is als sinoloog en historicus gespecialiseerd in de historische betrekkingen tussen Azië en Europa.
Aan de hand van zijn onderzoek in een rijke verscheidenheid aan Nederlandse en Chinese bronnen reconstrueert Blussé wat en op welke wijze er na een succesvolle samenwerking van ruim honderd jaar tussen de lokale bevolking, de Nederlandse kolonisten en de Chinese immigranten is misgegaan. Hij gaat hierbij in op de invloeden die ook tegenwoordig spelen als ecologische achteruitgang, epidemieën, hoge immigratie, corruptie en persoonlijke conflicten in het bestuur.
Leonard Blussé heeft zijn onderzoek gepubliceerd als De Chinezenmoord. De kolonisatie van Batavia en het bloedbad van 1740.
Zijn boek is een van de vijf studies die geplaatst zijn op de Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2023.

De voordracht van prof. dr. L. Blussé van Oud Alblas wordt georganiseerd door Boekhandel De Vries en het Stadhuismuseum Zierikzee en wordt gehouden in de Schepen- of trouwzaal van het voormalige stadhuis van Zierikzee.

De inloop met koffie of thee en een Zierikzeese mop aan de Meelstraat 8 is vanaf 19:30 uur
De toegang bedraagt € 10,00. Kaarten zijn te koop bij Boekhandel de Vries en het Stadhuismuseum Zierikzee. Reserveren van toegangskaarten is mogelijk via info@stadhuismuseum.nl.

Back To Top