Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// ONDERWATERARCHEOLOGIE ///
'ALDUS IS DE ROOMPOT VERGAAN...'

Vanaf 1 juni 2017 zijn in het Stadhuismuseum Zierikzee de schatten van de Roompot op het droge te bekijken in de nieuwe tentoonstelling Onderwaterarcheologie – ‘Aldus is de Roompot vergaan…’. In 2016 verwierf het museum de collectie van duiker Vic Verlinden. Dankzij deze bijzondere collectie en het recent verschenen onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) kan nu voor het eerst het complete verhaal van de Roompot verteld worden. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2017.

Tijdscapsule
De Roompot zonk in vaargeul de Roompot, met zicht op thuishaven Zierikzee. Het verhaal van deze tot de verbeelding sprekende Oost-Indiëvaarder is al vaker verteld. Maar nog niet eerder zo compleet en uitgebreid. Hoe ziet het schip eruit, hoe is het leven aan boord, wat gaat er mis tijdens de laatste reis, wanneer wordt het wrak gevonden en wat gebeurt er dan? Dit en nog veel meer komt aan bod in deze tentoonstelling die is gemaakt in samenwerking met maritiem archeoloog Alice Overmeer, destijds verbonden aan de RCE. De RCE deed uitgebreid onderzoek naar het wrak van de Roompot. Doordat het schip onder een laag sediment lag kon de stroming het schip niet beschadigen. De tijd werd als het ware gestopt. Toen de Roompot na ruim 100 jaar teruggevonden werd, leverde deze tijdscapsule een bijzonder waardevolle schat aan informatie en objecten op. Onderwaterarcheologen maakten onder zeer moeilijke omstandigheden meer dan 150 duiken. Overmeer verwerkte de resultaten van het onderzoek in de publieksuitgave ‘Aldus is de Roompot vergaan…’. Deze publieksuitgave is te koop in het Stadhuismuseum Zierikzee voor € 14,95. Maar niet alleen de resultaten van het onderzoek zorgen voor een uniek en compleet verhaal. In 2016 schonk duiker Vic Verlinden zijn unieke collectie aan het Stadhuismuseum Zierikzee. De topstukken uit deze collectie zijn nu voor het publiek te zien.

Onderwaterarcheologie
Het rijke maritieme verleden van Nederland heeft haar sporen nagelaten, ook onder water. 66.000 vindplaatsen zijn bekend in de Nederlandse wateren. Het merendeel daarvan bestaat uit scheepswrakken. Onderwaterarcheologie staat regelmatig ter discussie. Vooral de laatste tijd staat het onderwerp weer volop in de belangstelling. Onlangs schreven de vijf kustprovincies een brandbrief aan de minister. Veel wrakken worden namelijk bedreigd. Hoe gaan we om met het behoud van dit erfgoed? Laten we de wrakken onaangetast of duiken we de vondsten op? Waar liggen die scheepswrakken eigenlijk precies? Ook deze onderwerpen worden belicht in de tentoonstelling ‘Aldus is de Roompot vergaan…’.

Met dank aan
Deze tentoonstelling was niet mogelijk geweest zonder de inhoudelijke bijdrage van gastconservator Alice Overmeer, Stichting Museumhaven Zeeland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (vestiging Amersfoort) en Marcel Bul. Onze dank gaat ook uit naar de sponsoren van het schaalmodel: de Slavenkas Zierikzee, Stichting Renesse en Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum Zierikzee. Het scheepsmodel is gebouwd door Cor Hardonk en de technische realisatie van de tentoonstelling is uitgevoerd door Ribos Montage en Service te Zierikzee. Carlijn Coumans is vanuit het Stadhuismuseum betrokken als projectleider.

Back To Top