Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// KEES DE KORT | IKONEN ///
T/M 29 mei 2023

Kees de Kort | Ikonen
Christelijke feestdagen in beeld

 In Stadhuismuseum Zierikzee is vanaf 22 december 2022 de tentoonstelling Kees de Kort | Ikonen: Christelijke feestdagen in beeld te zien. Traditionele ikonen en gouaches van kunstenaar Kees de Kort (1934 – 2022) verbeelden de geboorte van Jezus, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. De werken van De Kort zijn afkomstig uit de serie bijbelverhalen die hij vanaf 1964 maakte. De tentoonstelling keert terug in Zierikzee als eerbetoon aan de in augustus 2022 overleden kunstenaar. Kees de Kort | Ikonen is ontwikkeld in coproductie met het Ikonenmuseum Kampen en is in Zierikzee te zien t/m Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023. 

Dick Bruna van de Bijbel Het werk van kunstenaar en illustrator Kees de Kort geniet nationaal en internationaal grote bekendheid. Het staat bekend om zijn heldere en kleurrijke beelden. De kracht en eenvoud van zijn bijbelillustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. Vanaf de jaren zestig maakte hij in opdracht van het Nederlands Bijbelgenootschap en partners een serie bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze werden zo geliefd bij een breed publiek, dat vele opdrachten volgden, waaronder van de Paus. In 1992 werd de serie Wat de Bijbel ons vertelt gebundeld in de Kijkbijbel, die nog altijd geldt als een van de meest gelezen kinderbijbels. De Kijkbijbel is in tientallen talen vertaald. Wereldwijd werden er 30 miljoen Bijbels met illustraties van De Kort verkocht. Bij het overlijden van De Kort deelden veel lezers online herinneringen aan hun relatie met het werk van – zoals hij wel liefkozend werd genoemd – de ‘Dick Bruna van de Bijbel’. 

Ikonen uit de SD-Worx collectie De ruim 60 werken in de tentoonstelling dateren uit de beginperiode van De Kort (1964 – 1979). De werken worden getoond in combinatie met ruim 39 ikonen, afkomstig uit de rijke collectie van het Ikonenmuseum Kampen. Onder de ikonen bevinden zich enkele bijzondere exemplaren. Tevens zijn er enkele ikonen uit de bijzondere SD-Worx collectie die nog niet eerder getoond zijn. In de tentoonstelling Kees de Kort | Ikonen: Christelijke feestdagen in beeld komen belangrijke verhalen uit het christendom tot leven, zoals het Kerstfeest, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Door de traditionele ikonen naast de hedendaagse werken van Kees de Kort te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen tussen de twee verbeeldingen zichtbaar. De tentoonstelling keert als eerbetoon aan Kees de Kort terug in Zierikzee nadat het museum in 2021 dicht was vanwege de corona-lockdown. 

 

Museum met reizende tentoonstellingen Het Bijbels Museum produceert reizende tentoonstellingen rond Bijbelse thema’s en verhalen, vaak verbreed naar andere religies en stromingen. Het presenteert deze bij verschillende partnerlocaties in Nederland. Kees de Kort | Ikonen is een productie van het Bijbels Museum in samenwerking met het Ikonenmuseum Kampen, mede mogelijk gemaakt dankzij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, de Vermeulen Brauckman Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Wessel Zwartsenberg Fonds, sdworx en het Stadhuismuseum Zierikzee. Meer weten? www.bijbelsmuseum.nl 

 

Het Bijbels Museum wil voor deze tijd relevante verhalen delen met een zo groot mogelijk publiek in de vorm van tentoonstellingen en andere activiteiten, alleen of samen met andere organisaties op verschillende plekken in het land.
De tentoonstellingen hebben altijd met zingeving te maken, een relatie met een bijbelverhaal of een bijbels thema. Vaak raken ze aan het gedachtengoed van meerdere religies tegelijk. Het Bijbels Museum wil de bezoeker in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen.
www.bijbelsmuseum.nl

Het Ikonenmuseum presenteert een unieke collectie ikonen op een prachtige historische plek in het monumentale centrum van de oude Hanzestad Kampen.
www.ikonenmuseumkampen.nl

Stadhuismuseum Zierikzee is gevestigd in de oude binnenstad van Zierikzee en vertelt op verrassende, innovatieve wijze het verhaal van deze prachtige stad en haar omgeving. Wisseltentoonstellingen en topstukken uit de collectie brengen het verleden tot leven. Curiosa, scheepsmodellen, oude kaarten, bodemvondsten, zilverwerk en schilderijen laten zien hoe de oude havenstad zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.
www.stadhuismuseum.nl

Back To Top