Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// ONDER WATER 1953 ///

Werk van Carine van Gorp en objecten uit depot

Vanaf 1 februari toont het Stadhuismuseum ONDER WATER 1953: twee presentaties die in het teken staan van de Watersnood. Er is werk te zien van Carine van Gorp en er worden objecten uit het depot getoond. Het werk van Van Gorp is te zien tot en met 18 maart 2018 en de objecten uit depot tot en met 11 maart 2018.

Objecten uit depot
Als in die noodlottige februarinacht in 1953 de dijken breken onder de verwoestende kracht van het water blijft ook Zierikzee niet gespaard. De inwoners probeerden zich te beschermen tegen het oprukkende water met vloedplanken, maar het was tevergeefs. Enkele objecten en schilderijen uit het depot, onder andere een van de lokale schilder G.H. Breetvelt, schetsen in het Stadhuismuseum een beeld van de ramp en haar nasleep in Zierikzee.

Carine van Gorp
Carine van Gorp (1957) is geboren en getogen in Naarden maar heeft in haar vroege jeugd twee jaar bij haar oma en tantes aan de Mol 7 in Zierikzee gewoond omdat haar eigen moeder lang ziek was. Haar familie, de familie Kohschulte, had aan de Mol een grote kledingwinkel.
Enkele jaren geleden bestudeerde zij de fotoalbums van de familie Kohschulte; onder meer de ramp van ‘53 was daarin gedocumenteerd. Wat haar opviel was dat al die vrouwen in haar familie leefden met angst voor het vernietigende geweld van water en dat zij zelf die angst onbewust heeft meegekregen. Daarom is zij erover gaan tekenen en schilderen; om het verhaal neer te zetten en het leed af te werpen. Met haar scherpe blik en tekenhand verbeeldt ze de watersnoodramp treffend in zowel gewassen inkttekeningen als in olieverf.

Back To Top