Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// WINTER OP ZOLDER ///

Drie kunstenaars op één locatie

In deze tweede editie van Winter op Zolder stelt het Stadhuismuseum de zolder beschikbaar aan drie kunstenaars uit de omgeving van Zeeland. Dit geeft ze de kans om hun kunstwerken voor te stellen aan het publiek. De eer valt dit jaar te beurt aan oude bekenden Kees van de Ven en Ben Seelt en nieuwkomer Annie Kroep – De Jonge.

Kees van de Ven

Voor Kees van de Ven is de natuur de belangrijkste bron van inspiratie. Vooral de natuur in de directe omgeving van zijn atelier spreekt hem tot de verbeelding; van minuscule vormen van leven tot de wijdheid van de polder, de grootsheid van de Oosterschelde en de zee. De beweging van wind en water probeert hij steeds opnieuw te vangen in vormen die hij aan de natuur zelf ontleent.

Daarnaast is het verleden een terugkerend thema in zijn werk; van persoonlijke herinneringen tot onuitwisbare kronkels in ons collectieve geheugen.

Kees werkt met ijzer, een materiaal dat energie vraagt om er beelden van te maken met vloeiende vormen en met een poëtische zeggingskracht. Door het reliëf als kunstvorm te hanteren en te werken met open structuren worden veel van zijn beelden tekeningen van ijzer.

Ben Seelt

In de fotoserie van Ben Seelt wordt het winterlandschap op en rond het eiland vastgelegd. In de vroege ochtend trekt hij erop uit om het nog onaangetaste en bedekte landschap te ver(z)eeuwigen.

Zijn achtergrond is goed zichtbaar in het huidige werk. Aanvankelijk was het zijn bedoeling om grafisch vormgever te worden, maar in 1963 besluit hij toch over te stappen op de fotografie. Als professioneel fotograaf werkt hij in de reclame- en industriële fotografie, een nieuwe discipline in Zeeland. Hij werkt o.a. voor veel grote aannemers in utiliteitswerken en daardoor komt Ben in de gelegenheid om te reizen.

Hoofdzakelijk maakt hij cultureel en landschappelijk georiënteerd werk dat door zijn agent Masterfile in Toronto wereldwijd wordt verkocht. De laatste jaren komt hij pas echt aan ‘vrij’ werk toe. Diverse van deze projecten, zoals “Waar Ik Woon”, “Water”, “Burkina Faso” en “Grass too fast to focus” zijn al op diverse locaties in Zeeland te zien geweest.

Annie Kroep – De Jonge

Annie Kroep – De Jonge, die van oorsprong werkzaam is geweest als interieurarchitect, maakt haar kunstwerken op een geheel eigen wijze. Deze 92-jarige dame brengt taferelen tot leven door verschillende soorten papier te combineren.

De natuur om haar heen is een belangrijke inspiratiebron. Vroeger reisde zij graag met andere kunstenaars richting Italië om daar inspiratie op te doen. Wonend aan de rand van Ouddorp schildert ze tegenwoordig veelal het uitzicht vanuit haar woonkamer op het doek.

Annie is aangesloten bij het Zeeuws Modellencollectief waar kunstenaars met verschillende achtergronden en disciplines samenkomen om kennis en vaardigheden uit te wisselen. Andere deelnemers aan dit collectief zijn o.a. Christiaan Keulemans en Sonja Toebes, die haar voorgingen met een tentoonstelling op de zolder van het Stadhuismuseum.

Back To Top