Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Het Zierikzeese stadhuiscarillon. Sfeerverhogend en sinds de 16e eeuw niet weg te denken uit het straatbeeld van de stad.

/// CARILLON ///

Het huidige carillon wat wekelijks op donderdag wordt bespeeld door de stadsbeiaardier Janno den Engelsman tijdens de marktdag tussen 10.30 uur en 11.30 uur.
Hwtcarillon bestaat uit 36 klokken met de tonen c2 (272kg),-d2-chrom-c5. Er zijn 15 klokken van Taylor (Engelstalige link) uit Loughborough in Engeland en de overige zijn van Koninklijke Eijsbouts uit het Brabantse Asten. Ter verfraaiing van het uiterlijk van de toren zijn een aantal klokjes in de vensters van de toren gehangen. Zes hiervan maakten tot 1963 deel uit van het Taylor carillon en twee andere die er nu tussen hangen zijn van Gillett&Johnston en werden in 1927 gegoten voor de Jan van Schaffelaartoren van de Oude Kerk in Barneveld.

Maar niet alleen op de donderdag is het carillon te horen. Ook op de zaterdag voor Pinksteren wanneer de jaarlijkse beiaard-dag plaatsvindt. In de zomermaanden organiseert de stichting Zierikzeese Carillons in samenwerking met de stadsbeiaardier en het Stadhuismuseum een viertal concerten op de zaterdagmiddag. Het carillon wordt bij bijzondere gelegenheden ingezet op feestdagen ten dienste van de stad of ten dienste van het Stadhuismuseum, zoals bijvoorbeeld bij de opening van een expositie.

Algemeen filmpje over het Stadhuiscarillon

Speeldata met live-stream of terugluisteren

Extra Concert Zaterdag 18 september 14:30-15:30
Beiaardier Rien Donkersloot

Back To Top