Bekijk het menu

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// CRISTÓBAL DE MONDRAGÓN ///
NU TE ZIEN T/M 22 NOVEMBER 2020

Cristóbal de Mondragón (1514-1596), de goede Spanjaard uit de Opstand

Cristóbal de Mondragón is in Zeeland bekend als Spaans gouverneur en bevelhebber tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Op diverse eilanden heeft hij zijn sporen nagelaten. Hoewel dit veelal getuigenissen zijn van oorlog en geweld is er in zijn eigen tijd bij vriend en vijand ook respect voor zijn persoon en zijn manier van handelen. In de afgelopen eeuwen heeft dat positieve beeld zich verder ontwikkeld. Ondanks zijn rol als geducht belegeraar van Zierikzee in 1575-1576, heeft Cristóbal de Mondragón in die stad zo’n goede naam verworven dat hij al decennialang wordt herinnerd met ‘zijn’ zwaard op de toren van de Noordhavenpoort. Zijn faam leidt in 2002 zelfs tot een toeristische wandelroute, het Mondragónpad. Vanaf eind april 2020 heeft Zierikzee weer een hotel met de naam van de commandant, ondergebracht in hetzelfde pand als waarin tussen 1947 en 1996 ook een hotel en een café-restaurant met de naam Mondragón gehuisvest zijn geweest. Waaraan dankt Cristóbal de Mondragón zijn lokale faam?

Detail uit: Abraham de Rijke, Cristóbal de Mondragón en zijn kleinzoon, 1591, particuliere collectie Spanje.

Het zwaard van Cristóbal de Mondragón op de Noordhavenpoort van Zierikzee

Originele handtekening van Cristóbal de Mondragón