Ga naar hoofdinhoud

Het Stadhuismuseum Zierikzee organiseert samen met Boekhandel de Vries (Havenplein 14,4301 CB Zierikzee) in de maanden maart en april a.s. een drietal voordrachten met een historisch onderwerp én met een trans-Atlantisch tintje.

De Neptunus is het enig bekende slavenschip dat gerelateerd kan worden aan Zierikzee. De Lezing wordt gegeven door dr. Ruud Paesie, auteur van het boek Slavenopstand op de Neptunus. Kroniek van een wanhoopsdaad, Zutphen 2016.

In oktober 1785 brak op de Neptunus een slavenopstand uit, kort voordat het uit Zierikzee afkomstige, maar in Amsterdam uitgeruste schip de oversteek van West-Afrika naar Amerika zou maken. De muitende slaven slaagden er zelfs in de macht op het schip over te nemen. In de daaropvolgende uren ontbrandde een hevig vuurgevecht rondom de Neptunus, waarbij de Nederlanders steun kregen van vele tientallen bewapende Afrikanen en Engelsen die met allerlei vaartuigen toegeschoten waren. Een enorme explosie in de kruitkamer maakte een einde aan de gevechten en de Neptunus spatte uiteen. Alle opstandige slaven en een groot aantal Afrikanen en Europeanen kwamen daarbij om. In totaal verloren zo’n 400 mensen het leven.

Voor alle voordrachten geldt dat het Stadhuismuseum is geopend vanaf 19:30 voor inloop met koffie/thee met Zierikzeese mop.
De toegang bedraagt € 9,50 per voordracht per persoon. Houders van een geldige Museumkaart hebben gratis toegang.

Aanmelden en kaartverkoop gaan via info@stadhuismuseum.nl

 

 

Back To Top