Ga naar hoofdinhoud

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Ogen tekortkomen. Bij het Stadhuismuseum wisselen de tentoonstellingen elkaar af. Kijk hier voor het actuele overzicht.

/// Keersluis Zierikzee 60 jaar ///

Keersluis Zierikzee 60 jaar!

Medio 1957 zijn de voorbereidingen voor de bouw van een keersluis in het havenkanaal van Zierikzee in volle gang.

Directe aanleiding is de watersnoodramp van februari 1953, maar dat is niet de eerste keer dat bij springtij zeewater de binnenstad van Zierikzee instroomt. Het gebruik om bij hoog water zware houten schotten te plaatsen voor deuren en kelders, en de straten naar de Oude en de Nieuwe Haven dicht te zetten, blijkt in 1953 onvoldoende bescherming te bieden.

Na de ramp gaat de gemeente Zierikzee op zoek naar een oplossing die het gebruik van de vloedplanken overbodig maakt. Op basis van het Structuurplan voor Zierikzeevan ir. A.J. Argelo, directeur van de Centrale Dienst voor Bouw- en Woningtoezicht Noord-Zeeland en Gemeentewerken (1953) stelt Ingenieursbureau Witteveen + Bos uit Deventer vervolgens een bestekplan op. Het bestek beschrijft de bouw van een sluiscomplex met tweebeweegbare waterkeringen achter elkaar: een met twee stalen puntdeuren aan de kant van de Oosterschelde en een met twee stalen sectordeuren aan de stadskant, inclusief alle benodigde technische installaties.

Aan de hand van historisch beeldmateriaal geeft het Stadhuismuseum de bezoeker een goede indruk van de bouwwerkzaamheden.

Rond de bouw van de Keersluis te Zierikzee: het verhaal van een ooggetuige

Wie oh wie?
Herkent u iemand op deze foto?
Het Stadhuismuseum hoort het graag.

Back To Top