skip to Main Content

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Gekerfd in de muren staan de sporen van oude gevangenen. Ontdek het mysterieuze verleden van dit belangrijke monumentale pand.

/// GRAVENSTEEN ///

Vanwege de landelijke richtlijn tegen verspreiding van het Coronavirus zijn de rondleidingen in het Gravensteen op dit moment niet mogelijk.

Gravensteen, de naam zegt het eigenlijk al, is het voormalige stenen huis van de Graaf. Het is het oude administratieve en bestuurlijke centrum van de graaf van Holland, Zeeland en West-Friesland. Tevens is het de oudste gevangenis van Zeeland, waarvan de sporen nu nog duidelijk zichtbaar zijn.

De eerste stenen van het huidige Gravensteen zijn al gelegd in 1358. Het gebouw raakt in de 165 jaar die volgen dusdanig in verval dat er in 1524 wordt besloten tot nieuwbouw. Het gebouw kent nu nog de oorspronkelijke contouren van deze nieuwbouw, maar is door de jaren heen geheel veranderd door de wijziging van functie. In zijn architectuur is het een fraai doch sober gebouw.

De gevangenen, die hier onder slechte omstandigheden werden opgesloten, hebben de meeste sporen achtergelaten. De gijzelkamer geeft een treffend beeld hoe dat moet zijn geweest. In de eikenhouten wanden en deuren zijn verschillende afbeeldingen en teksten gekerfd, waarvan de oudst teruggevonden dateert uit 1577.

Bekendere gevangenen die hier zaten opgesloten zijn de Duinkerker Kapers en Jan Machielse van der Made, alias Jan Rap (zonder maat). Tot 1923 bleef het gebouw in gebruik als huis van bewaring.

De rondleidingen starten om 14:30 uur in het Stadhuismuseum, Meelstraat 8, Zierikzee.
Maximaal 6 personen

Rijke historie, ook in het gebouw. Als één van de 568 monumenten van Zierikzee zijn we trots op ons Stadhuismuseum.

Het museum is gratis te bezoeken voor Museumkaart-houders

Waar vindt u ons?
Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8, Zierikzee
T: (0111) 454 464
stuur een e-mail
Back To Top