skip to Main Content

HOME

BEZOEK HET MUSEUM
BEZOEKERSINFORMATIE
STADHUISMUSEUM
GRAVENSTEEN
MUSEUMCAFE
TROUWEN
EVENEMENTEN

TENTOONSTELLINGEN

FRANCHOYS RYCKHALS 

Waterlanders

ARCHIEF

                                                                                                                           Expeditie-Zeeuwse-IJstijd

Aanwinsten-2018

ACTIVITEITEN

EDUCATIE
FAMILIES EN KINDEREN
MET DE KLAS
PAKKET OP MAAT

COLLECTIE
HOOGTEPUNTEN
VERHALEN

SHOP

ORGANISATIE
ORGANISATIE
WORD VRIJWILLIGER
VRIENDEN

VMSD
VACATURES

 

 

CONTACT

Bezoekadres:
Meelstraat 6-8, 4301 EC Zierikzee

tel.: 0111-454 464
e-mail: info@stadhuismuseum.nl

Gekerfd op de muren staan de sporen van oude gevangenen. Ontdek het mysterieuze verleden van dit belangrijke monumentale pand.

logo-stadhuismuseum
/// ACTIVITEITEN ///

KOMENDE ACTIVITEITEN
 

A3 Mijngravensteen Knutsel je eigen Gravensteen
09/08/2019 - 31/08/2019
11:00 tot 17:00 uur
Knutsel je eigen Gravensteen

Knutsel je eigen Gravensteen

Knutselen in het Stadhuismuseum Zierikzee

Regen in plaats van zon? In het Stadhuismuseum Zierikzee, het gemeentelijk museum van Schouwen-Duiveland, is van alles te zien en te doen.

In het museumcafé kunnen kinderen, terwijl de volwassenen van een consumptie genieten, op een knutselplaat hun eigen expositie in het Stadhuismuseum maken of hun eigen galgenmaal van het Gravensteen samenstellen. Reserveren is niet nodig. De knutselplaten zijn ruim voorradig.

Op de monumentale zolder is Expeditie Zeeuwse IJstijd te vinden. Kinderen kunnen met de Kijk-Wijzer hun eigen ‘expeditie’ volgen door vragen te beantwoorden over de fossiele botten uit de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.

Gravensteen is in augustus van dinsdag t/m zaterdag (14.30u) met een gids te bezoeken. Over regen gesproken, op de begane grond presenteren Anne Ausloos en Jeroen van Westen eigentijdse kunst onder de noemer Waterlanders, over leven tussen zoet en zout.

Meelstraat 6-8, Zierikzee

0111-454464

www.stadhuismuseum.nl

Sluiten

A3 Mijnstadhuismuseum Knutsel je eigen Stadhuismuseum
09/08/2019 - 31/08/2019
11:00 tot 17:00 uur
Knutsel je eigen Stadhuismuseum

Knutsel je eigen Stadhuismuseum

Knutselen in het Stadhuismuseum Zierikzee

Regen in plaats van zon? In het Stadhuismuseum Zierikzee, het gemeentelijk museum van Schouwen-Duiveland, is van alles te zien en te doen.

In het museumcafé kunnen kinderen, terwijl de volwassenen van een consumptie genieten, op een knutselplaat hun eigen expositie in het Stadhuismuseum maken of hun eigen galgenmaal van het Gravensteen samenstellen. Reserveren is niet nodig. De knutselplaten zijn ruim voorradig.

Op de monumentale zolder is Expeditie Zeeuwse IJstijd te vinden.Kinderen kunnen met de Kijk-Wijzer hun eigen ‘expeditie’ volgen door vragen te beantwoorden over de fossiele botten uit de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.

Het Gravensteen is in augustus van dinsdag t/m zaterdag (14.30u) met een gids te bezoeken.

Over regen gesproken, op de begane grond presenteren Anne Ausloos en Jeroen van Westen eigentijdse kunst onder de noemer Waterlanders, over leven tussen zoet en zout.

Meelstraat 6-8, Zierikzee

O111-454464

www.stadhuismuseum.nl

Sluiten

Stadhuismuseum 110518-54 Beiaardconcert Zierikzee
24/08/2019
14:30 tot 15:30 uur
Beiaardconcert Zierikzee

Beiaardconcert Zierikzee

Voor: Alle leeftijden
Wanneer: Zaterdag 24 augustus 2019
Tijd: 14:30 – 15:30 uur
Aanmelden: Niet van toepassing
Prijs per persoon: Gratis

 

Deze zomer zijn er weer beiaardconcerten in Zierikzee. Op het carillon in de mooie toren van het Stadhuismuseum Zierikzee spelen verschillende beiaardiers. De binnenplaats van het Stadhuismuseum is een een verstilde luisterplek, met zicht op de klokkentoren. Deze ruimte is gratis toegankelijk.

Sluiten

MJU professoren MuseumJeugdUniversiteit
01/09/2019
13:30 tot 15:00 uur
MuseumJeugdUniversiteit

MuseumJeugdUniversiteit

Zou je wel eens een college bij willen wonen maar ben je nog te jong voor de universiteit?

Geen probleem, in het Stadhuismuseum van Zierikzee is er een MuseumJeugdUniversiteit.

Wil je meer weten over een Geologische tijdreis van drie miljoen jaar, Berging van Siberische mammoetkadaver, Fossielen in de tijd of Van wolf tot walvis?

Geef je dan op via https://museumjeugduniversiteit.nl

 

Een fantastisch verleden onder je voeten?

Locatie:Stadhuismuseum Zierikzee

Type: hoorcollege

Datum: 1 september 2019 13:30

Nederland heeft een fantastisch verleden. Alleen ligt die wel diep onder onze voeten. Wist je dat we hier boven een verdwenen oerrivier staan? Eentje waarin nijlpaarden zwommen? Dat er hier ijsbergen hebben gedreven, tsunami’s zijn geweest en vlakbij vulkanen hebben gelegen? En dat alles terug te vinden is in de afzettingen beneden je voeten? Paleontoloog Frank Wesselingh van Naturalis neemt je mee op reis door de geologische tijd. We gaan de aarde in en maken een tijdreis van drie miljoen jaar om bij vandaag uit te komen. Dit college wordt gegeven door Frank Wesselingh, werkzaam bij Naturalis in Leiden en gespecialiseerd in fossiele schelpen.

Expert: Frank Wesselingh

Wat wist men driehonderd jaar geleden over fossielen, wat weten we nu?

Locatie:Stadhuismuseum Zierikzee

Type: hoorcollege

Datum: 22 september 2019 13:30

Fossielen zijn bijzondere voorwerpen. Wij vinden het altijd leuk om een fossiel te zien of te vinden. We weten niet beter dan dat er allerlei dieren zijn uitgestorven. Hun overblijfselen vind je als fossielen. Driehonderd jaar geleden was dat anders. Mensen hadden geen idee wat de vreemd ogende objecten precies waren. In 1708 bedacht een Zwitser dat het wel eens overblijfselen van dieren konden zijn. Maar dat het om uitgestorven soorten ging realiseerde men zich toen nog niet. Dat ontdekte een Fransman pas honderd jaar later. Vervolgens vond een Nederlander in 1891 de eerste overblijfselen van een oermens. Daarna ging de ontwikkeling van de paleontologie heel snel. Tegenwoordig gebruikt men ingewikkelde software, DNA en zelfs dure ziekenhuisapparatuur om fossielen te onderzoeken. Ondanks dat blijft er altijd nog veel te ontdekken over. Het college wordt gegeven door Jelle Reumer, deeltijd hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de universiteit van Utrecht (faculteit Geowetenschappen)

Expert: Jelle Reumer

 

Siberisch mammoetkadaver: een belangrijke vondst?

Locatie:Stadhuismuseum Zierikzee

Type: hoorcollege

Datum: 13 oktober 2019 13:30

Opnieuw is er een mammoetkadaver opgegraven uit de eeuwig bevroren bodem van Siberië. Nou en? Een belangrijke vondst? Kunnen we nog meer te weten komen over dit bekende ijstijdzoogdier? Ja, is het antwoord. Deze nieuwe vondst, gedaan door schoolkinderen in het hoge noorden van Arctisch Siberië is onderzocht door een groot internationaal team van wetenschappers, onder leiding van Dick Mol uit Hoofddorp. De onderzoeksresultaten, met behulp van hightech leverde een schat op aan nieuwe gegevens. Het college wordt gegeven door Dick Mol, paleontoloog verbonden aan het Natuurmuseum Rotterdam en gespecialiseerd in wolharige neushoorn e.a. fossiele landzoogdieren.

Expert: Dick Mol

Hoe wordt een kleine wolf een grote walvis?

Locatie:Stadhuismuseum Zierikzee

Type: werkcollege

Datum: 3 november 2019 0:00

Ontdek waarom het een slim idee was van een kleine vleesetende voorloper van runderen en herten, om 250 miljoen jaar nadat zijn voorouders aan land waren gegaan terug te keren naar het water. Welke aanpassingen zijn er voor een landdier nodig om in het water te kunnen overleven. Dat is te zien aan fossiele en recente schedels en botten. Maak aan het eind van deze ontdekkingstocht als herinnering een tekening van een dolfijn- en of walvisschedel. Het college wordt gegeven door Mark Bosselaers, conservator bij het Zeeuws Genootschap en gespecialiseerd in fossiele zeezoogdieren.

Expert: Mark Bosselaers

Sluiten

Toren Stadhuismuseum Zierikzee Lezing van travestiet tot toverkol. Schouwse vrouwen over de schreef.
23/10/2019
19:30 tot 21:30 uur
Lezing van travestiet tot toverkol. Schouwse vrouwen over de schreef.

Lezing van travestiet tot toverkol. Schouwse vrouwen over de schreef.

Van travestiet tot toverkol. Schouwse vrouwen over de schreef

Ilja Mostert, medewerker Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, houdt een voordracht op basis van zijn archiefonderzoek naar travestie in het verleden.

Wie kent niet het Nederlandse volksliedje Daar was laatst een meisje loos? Achter dit populaire liedje blijkt het fenomeen travestie schuil te gaan. Ook in het verleden verkleedden vrouwen zich als man. Tijdens zijn lezing zal Ilja Mostert ingaan op de motieven, de publieke opinie, strafvervolging en de volksliedjes omtrent vrouwen in manskleren. Daarbij put de medewerker van het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland uit voorbeelden die hij dicht bij huis vond. De in Brouwershaven geboren Barbara Adriaens werd bijvoorbeeld in 1632 in Amsterdam veroordeeld omdat zij zich had voorgedaan als man. In die hoedanigheid trouwde ze zelfs een jonge vrouw, Hilletje Jans. Barbara werd dan ook verbannen uit Amsterdam. Toch werd ze enkele jaren later opnieuw veroordeeld in Groningen, voor eenzelfde vergrijp. Naast de gevallen van travestie gaat Ilja Mostert nog in op enkele andere voorbeelden van Schouwse vrouwen die ‘over de schreef’ gingen, zoals heksen en (zelf)moordenaressen.

Het belooft een interessante avond te worden!

 

Sluiten

KALENDER

<< Aug 2019 >>
mdwdvzz
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1


Toon alle activiteiten

gravensteen-small-rev03

Het Gravensteen is het best bewaarde geheim van Zierikzee. Ontdek het mysterieuze verleden van dit belangrijke monumentale pand.

Een bezoek aan het Gravensteen vergeet je nooit!

Waar vindt u ons?
Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8, Zierikzee
T: (0111) 454 464
stuur een e-mail
Back To Top