skip to Main Content

volg ons op:  

Bekijk het menu  

Neptunus met drietand op de fraaie toren.
Het Stadhuismuseum vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving.

/// COLLECTIE ///

Het Stadhuismuseum Zierikzee beheert de collectie van de Gemeente Schouwen-Duiveland. In totaal bijna 9.000 objecten. Het is een verzameling van allerhande curiosa, scheepsmodellen, bijzonder zilverwerk, unieke oude kaarten en schilderijen, archeologische schatten, exotische souvenirs en andere zeldzaamheden. Dankzij de grote verscheidenheid aan objecten kan het museum het verhaal van de stad Zierikzee, het eiland Schouwen-Duiveland en het omringende water op verrassende wijze vertellen.

De collectie groeit al sinds 1911, wanneer er op de zolder van het stadhuis van Zierikzee een Oudheidkamer wordt opgericht. In 1930 wordt dit officieel het gemeentemuseum. Vanaf 1977 komt hier ook de collectie van het Maritiem Museum in Zierikzee bij. Ook ontvangt het museum een verzameling van het Waterschap Schouwen-Duiveland en objecten uit de andere gemeentehuizen op Schouwen-Duiveland. Uiteindelijk wordt in 2012 alles samengevoegd in het monumentale, oude stadhuis in het centrum van Zierikzee: het Stadhuismuseum.

Een deel van de collectie is voor u inzichtelijk gemaakt via onze website. Er wordt gestaag verder gewerkt aan de verbetering en uitbreiding hiervan.

Mocht u een fout ontdekken of hebt u extra informatie over een object? Laat het ons weten!

Back To Top